Proefspuiten

Wanneer een matrijs voltooid is, is het aan onze spuitgieters om er goede producten mee te maken. Het opstarten, instellen en afstemmen van een matrijs is een vak apart met enkele zeer belangrijke eigenschappen.

Het afstemmen van het spuitgietproces is afhankelijk van een aantal factoren. De gehele spuitgietcyclus begint met het sluiten van de matrijs op de machine. De cilinder drukt zich tegen de matrijs aan waarna de verwarmde kunststof ingespoten kan worden. Na het inspuiten wordt het materiaal nagedrukt. Als de kunststof gestolt is, wordt de matrijs geopent en het product uitgestoten. Het afstemmen van de nadruk, stoltijd en restdruk is waar de expertise en ervaring van de spuitgieters essentieel is.

Uiteraard bestaat de basis van het spuiten uit de materiaalgegevens en de toepassing van het product. Immers, de krimp, molecuulbinding en –structuur worden volledig beïnvloed door de temperatuur van de matrijs. Ook de opzet van de matrijs zelf is hier van grote invloed op. Wanneer er bijvoorbeeld twee productholtes in de matrijs verwerkt zijn met een groot verschil in afmeting, wordt het vulgedrag van het materiaal daar flink door bepaald.

Wanneer de spuitgieter de materiaalgegevens en de matrijs heeft beoordeeld wordt er begonnen met het maken van de zogenaamde “geboorteshots”. Dit zijn shots die onder lage druk, lage snelheid en met een lage dosering kunststof worden doorlopen. Deze opbouwshots laten goed het vulgedrag in de matrijs zien. Grote productholtes vullen makkelijker dan kleine, aangezien daar de kunststof makkelijker doorheen stroomt. 

Twee andere aandachtspunten zijn het ontstaan van jetting en zogenaamde krimpholtes. Jetting staat voor het ongecontroleerd stromen van kunststof. Op het moment dat een product wordt aangespoten in de vrije ruimte vloeit het materiaal alle kanten op. Hierdoor komen er strepen in het product te staan. Echter, wanneer er haaks op de vloeirichting wordt aangespoten heeft de kunststof gelijk een weerstand en wordt het ontstaan van jetting voorkomen. Krimpholtes (inzakkingen) kunnen een aantal oorzaken hebben; een te groot wanddikteverschil in het product, de matrijstemperatuur kan verkeerd zijn, de inspuitdruk/nadruk is te laag/kort of er is een probleem met de matrijs zelf. 

Hoe hoger de matrijstemperatuur is ingesteld, hoe beter de textuur van de matrijs wordt overgenomen. Om deze reden zijn hoogglans of transparante producten veelal gespoten in een warme matrijs. Als laatste wordt de nadruk ingesteld. Dit is de druk die de cilinder na het inspuiten van de productholte op de kunststof zet. Dit is bedoelt om de kunststof echt volledig de holte te laten vullen, tijdens het krimpen. Na het koelen loopt de matrijs open, wordt het product uitgestoten en door onze spuitgieters nauwkeurig gecontroleerd. Mochten er producten uit komen die niet aan de eisen voldoen, dan worden de instellingen op de machine, of de matrijs zelf aangepast. Dat alles tot uiteindelijk het product gemaakt wordt, waar de klant volledig tevreden mee is.

DHM Dental: “De combinatie van spuitgieter met in huis- matrijs maker maakt All in Plast voor ons een buitengewoon waardevolle partner voor productrealisatie. Bij realisatie van complexe producten moet er snel geschakeld worden tussen de diverse opties. De flexibele opstelling van All in Plast en de hoge mate van kundigheid maakt hen een bijzonder prettige partner om mee samen te werken.”