ASP 2005

Bij onze gereedschapsmakerij Produger gebruiken we verschillende type staalsoorten afhankelijk van de toepassing. Voor het aanmaken van matrijsplaten, kernen en stempels is het juiste staalsoort van essentieel belang, niet alleen voor de levensduur, maar ook voor de kwaliteit van het uiteindelijke product.

Voor matrijsplaten hebben we een aantal standaard soorten staal die we gebruiken. Zo worden de soorten 1.2311, 1.2767 & 1.2312 vaak gebruikt voor de vormplaten, terwijl 1.1730 vaak wordt toegepast bij de opspanplaten en het uitstootpakket. Een materiaal waar we sinds kort ervaring mee hebben is ASP 2005; een poeder metallurgisch materiaal.

Vrijwel alle staalsoorten worden via smelten in de gewenste vorm gemaakt, maar sommige staalsoorten hebben geen smeltpunt. Om deze alsnog goed te kunnen bewerken & verwerken is het poeder metallurgisch proces bedacht. Hiermee worden korrels tot maximaal 0.6mm in een vorm geperst en met bindmiddel gehecht. Hierna word het materiaal gesinterd, waarbij het bindmiddel oplost en de korrels aan elkaar gegloeid worden. Dit proces levert slijtvaste, taaie producten op en dit gaat ook op voor ASP.

Voor het onderdeel op de afbeeldingen hebben we op verzoek van de klant ASP 2005 gebruikt. Het onderdeel is voorbewerkt, gehard, daarna vlakgeslepen en nabewerkt.