Klemveer

De bouw is een industrie van constante ontwikkeling. Bestaande methodes en technieken worden steeds vaker vervangen door moderne, efficiëntere montagemiddelen. Een voorbeeld hiervan is de paneelklem, gebruikt voor het monteren van zonnepanelen op schuine daken.

Om zonnepanelen te monteren op schuine daken maakte onze klant gebruik van rvs spiraalveren. Dit om bij de voormontage, de klemplaat te kunnen richten boven aluminium profielen. Deze veren worden over een lange bout geplaatst. Wanneer de bout deels wordt aangedraaid, wordt de veer ingedrukt en komt er een spanning/torsie op de klemplaat te staan. Hierdoor is het positioneren van de klemplaat lastig en springt deze steeds willekeurig terug. Een bijkomend nadeel van de spiraal veer is het in elkaar kluwen van de duizenden spiraalveren in een doos.

Samen met Van der Valk Solar Systems hebben wij een kunststof alternatief ontwikkeld op eenzelfde prijsniveau als de rvs veren. Deze kunststof klemveer wordt, net zoals de rvs spiraalveren, over de bout geschoven. Het grote verschil zit echter in de bovenkant van de veer. Hier zijn twee poten gemaakt die de klemplaat begeleiden en op zijn plek houden. De smalle poten knikken tijdens het aandraaien naar buiten waardoor de gewenste spanning op de veer komt te staan en “dwingen” de klemplaat parallel tussen 2 zonnepanelen. Al met al dus een slimme en efficiënte oplossing in kunststof!